Повечето от нас знаят, че разнообразното хранене е предпоставка за снабдяването на тялото с витамини и други полезни хранителни вещества. Тъй като често не успяваме да си набавим всичко необходимо само чрез храната, на помощ идват различни хранителни добавки.
Склонни сме да смятаме, че щом ядем определена храна или приемаме дадена добавка, значи сме си осигурили нужните вещества. При дефицит на даден микроелемент приемът на добавка е безспорно първата разумна стъпка. Тук лесно можем да се заблудим, че приемът е равен на усвоеното количество, а това съвсем не е така. Резорбцията на полезното вещество е процес от решаващо значение.
По традиция в тази рубрика обръщам внимание на дълговерижните омега-3 полиненаситени мастни киселини, EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина), които имат важни физиологични функции.
Все повече проучвания показват, че потенциалните им ползи за здравето са многобройни. Основният източник на тези полезни киселини е рибата. Много често децата (а и възрастните) не консумират достатъчно риба, за да покрият препоръчителния прием. Затова в днешно време на пазара се предлагат множество хранителни добавки с рибено масло.
Предизвикателствата при производството на всяка добавка с рибено масло (особено пред-назначена за деца) не са никак малко – да е чисто, да е качествено, да е в оптимално ко-личество, да е вкусно, да се дозира лесно, да се съхранява удобно и най-важното – да се усвоява максимално от детските коремчета.
Сега ще разгледаме различните форми на рибено масло и как те се усвояват от организма.
1. Течно масло
В течното рибено масло омега-3 киселините са под формата на етилови естери. За да могат EPA и DHA да се резорбират оптимално, то течните форми трябва да се приемат с храна. Представете си как олио изплува нагоре в чаша с вода. Същото се случва и в стомаха. Целта е маслото да се емулгира, като стане на множество малки капчици и така да усвои по-добре. Ако приемаме рибено масло под тази форма, е силно препоръчително да го правим по време на основно хранене, съдържащо млечни продукти, месо, яйца, ядки и др. Също така течното масло трудно се дозира. Помните ли последния път, когато детето е било бол-но и е трябвало да го гоните с лъжица “вкусен” сироп. Представете си да правите това все-ки ден, но не забравяйте, че рибеното масло е с тежка миризма и силен вкус на риба. А самото преглъщане на лъжица чисто масло, каквото и да е то, е доста неприятно. Маслото може да се добави към храна (салата, смути и др.), но няма как вкусът да бъде прикрит напълно.
2. Меки желатинови капсули с течно масло:
Това е най-разпространената на пазара форма. За съжаление, тук усвояването не е по-добро. Вече разтворената капсула, отново освобождава течно масло, което изплува. Проблемите с миризмата и вкуса са решени, но пък се появява един голям недостатък – приемът от деца. Повечето от тях не могат да глътнат голямата капсула. Шансът да се задавят и да уплашат себе си и вас не е малък.
Друг проблем както при течното масло така и при бурканчетата с десетки капсули е окислението. При всяко отваряне на шишенцето, цялото количество се излага на контакт с кислорода, а това далеч не е препоръчително за запазване на качествата му.
3. Дъвчащи таблетки:
За да решат проблема с усвояването, през последните години учени разработват технологии за подобряване на резорбция на EPA и DHA чрез емулгиране още по време на самото производство на добавките. Това повишава бионаличността дори ако добавката не се приема по време на хранене. Бионаличността описва степента, в която дадено вещество навлиза в кръвта и в последствие се усвоява от клетките на тялото, т.е. може да изпълни своята роля в организма.
Технологията ConCordix е резултат от над 10 години проучвания. Методът е създаден от частната компания Vitux в съвместна работа с Норвежкия университет за науки и технологии (NTNU). Днес патентованият метод се използва от индустрията за хранителни добавки, съдържащи витамини, рибено масло и други биоактивни вещества. Той отразява естествения начин на хранене, започващ със сдъвкване, което подпомага храносмилането чрез активиране на функциите на стомаха и червата. Когато консумираме богати на омега-3 храни като риба и морски дарове, тези полезни киселини са хомогенно разпределени в малки маслени капки. Таблетките на EasyFishoil, произведени в Норвегия по технологията ConCordix, са на желатинова основа, която фиксира милиони малки капчици с желаните активни вещества. Чрез намаляване на размера на капките се увеличава контактната повърхност. Това многократно подобрява усвояването от организма и позволява комбинирането на омега-3 мастни киселини с водо- и мастноразтворими витамини. По време на прием дъвчащите таблетки стават течни (при телесна температура от 36°C). В стомаха се създава стабилна емулсия, която не позволява мастната фаза да се изкачи в горната част на стомаха. Друго предимство е, че таблетките съдържат омега-3 под формата на триглицериди, а не на етилови естери. Триглицеридната форма е естествената форма, в която тези полезни киселини се съдържат в рибата и която тялото ни е свикнало да разпознава.
Ненаситените мастни киселини са склонни към окисление, когато са изложени на кислород, влага и/или светлина. Затова дъвчащите таблетки на ЕasyFishoil са опаковани поотделно в специално разработена херметична блистерна опаковка, която ги предпазва от вредното въздействие на външни фактори. Технологията на Alu-Alu блистера представлява многослойна структура, предназначена за високочувствителни лекарства и хранителни добавки. По време на производството таблетките се изливат в течно състояние директно върху празните места в алуминиевия блистер и се покриват с фолио. Перфорацията позволява лесно разделяне на таблетките, като така могат да бъдат взети една или няколко без риск от увреждане на останалите. Благодарение на този вид опаковка, хранителните добавки на EasyFishoil са не само лесни за съхранение (до 2 години на 25°C) и транспортиране, но и техните полезни за организма качества се запазват до момента на консумация. Така се гарантира ефективността на всяка една доза.
Автор:
Източници:
Maki, K. C., & Dicklin, M. R. (2019). Strategies to improve bioavailability of omega-3 fatty acids from ethyl ester concentrates. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 22(2), 116–123.
Cholewski, M., Tomczykowa, M., & Tomczyk, M. (2018). A Comprehensive Review of Chemistry, Sources and Bioavailability of Omega-3 Fatty Acids. Nutrients, 10(11), 1662.
Raatz, S. K., Johnson, L. K., & Bukowski, M. R. (2016). Enhanced Bioavailability of EPA From Emulsified Fish Oil Preparations Versus Capsular Triacylglycerol. Lipids, 51(5), 643–651.
Raatz, S. K., Redmon, J. B., Wimmergren, N., Donadio, J. V., & Bibus, D. M. (2009). Enhanced absorption of n-3 fatty acids from emulsified compared with encapsulated fish oil. Journal of the American Dietetic Association, 109(6), 1076–1081.
Garaiova, I., Guschina, I. A., Plummer, S. F., Tang, J., Wang, D., & Plummer, N. T. (2007). A randomised cross-over trial in healthy adults indicating improved absorption of omega-3 fatty acids by pre-emulsification. Nutrition journal, 6, 4.