1.Какво представляват Омега-3 киселините и защо са важни за нашето здраве?

Омега-3 киселините / EPA, DNA, ALA/  са незаменими (есенциални) мастни киселини, които са изключително важни за здравето  на човека, но не могат да се синтезират естествено в нашето тяло. Затова се препоръчва приема на хранителни добавки, които ги съдържат.

2. Кои са Омега-3 киселините и кои продукти ги съдържат?

Трите основни незаменими мастни киселини са Алфа-линоленова /ALA/, Ейкозапентаенова / EPA/  и Докозахексаенова /DNA/  киселини.  ALA се среща най-често в растителните масла, като ленено,соево и рапично. За да бъде използвана от организма, обаче ALA трябва да се преобразува в някоя от другите две есенциални мастни киселини. По-важните, EPA и DNA , изобилстват в рибата и рибните продукти.Първоначално се синтезират от морски водорасли и след като тези водорасли бъдат консумирани от планктона и други дребни морски обитатели, се складират в телата им. *

*Kaya Y., Duyar H.A., Erdem M.E., Balık Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı İçin Önemi, E.U. Su Ürünleri Dergisi, 2004 Vol 21, Issue 3-4: 365– 370

3. Какво представлява рибеното масло?

Рибеното масло е богат източник на Омега-3 киселини.

4. Кои са рибите, богати на Омега-3 киселини?

Рибите, които съдържат големи  количества Омега-3 киселини са херинга, скумрия,риба тон,аншоа и сафрид.

5. Каква е препоръчителната дневна доза на рибеното масло? Какви са световните препоръки?

Европейската Агенция за Безопастност на храните / EPSA/  препоръчва дневен прием от 250 мг. ненаситени мастни киселини / EPA и DNA/  за здрави деца на възраст между 2 и 18 години*. По този начин, с оптималното си съдържание на Омега-3 киселини, EasyFishoil отговаря напълно на препоръчителните дози.

*EFSA (European Food Safety Authority). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol (EFSA Journal 2010; 8(3):1461)

6. Добивът на рибено масло, нарушава ли естествения хабитат на рибите, от които се добива?

Живеем във времена, в които опазването на околната среда е от особено значение. Отговорните компании, които участват в производството  на подобни суровини, обикновено участват и в редица кампании и проекти, ангажирани с опазването на естествените екосистеми на морските обитатели. Добивът на подобни суровини се извършва категорично според изискванията на международни организации. „ Friends of The Sea е  независима, неправителствена, международна организация , която се занимава с наблюдение и сертифициране на морската храна, добивана от рибни ферми и аквакултури. Сертифицираните от „ Friends of The Sea” компании се ангажират с опазването на морските екосистеми . Суровините, използвани в EasyFishoil притежават този сертификат и категорично се добиват, опазвайки естествените обитания на морските животни.

7. Какво представлява GOED / Global Organization for EPA and DNA Omega-3 acids/ ? Какви са критериите за членство?

GOED e независима международна организация , занимаваща се със задаването на етичните стандарти, на които трябва да отговарят компаниите, занимаващи се с производството на хранителни добавки с рибено масло.Членуващите в GOED  компании, предлагат  продукти , отговарящи на високи стандарти и следват Добрите Производствени Практики при производството им.

GOED-логото е гаранция за спазване на етичните бизнес практики, както и за високо качество на произвеждания продукт, съдържащ Омега-3 киселини.  Easyvit е компания, оторизирана да използва това лого на своите опаковки.

8. Какво е IFOS сертификат и къде мога да се запозная с продуктите, които го притежават?

IFOS / International Fish Oil Standarts/  сертификата е един от най-старите и утвърдени сертификати за продукти, съдържащи рибено масло. Притежанието му е доказателство за качествен и прозрачен производствен процес. Всеки може да се запознае с докладите на IFOS- сертифицираните продукти. За да ги видите, просто кликнете на линка и изберете марката на търсения от вас продукт. Докладите са подредени според партидните / lot/ номера на продуктите. Кликнете тук, за да видите продуктовите доклади на Easyfishoil- рибено масло, партида по партида.

9. Какво е ConCordix технология? Какви са нейните характеристики и предимства?

ConCordix  технологията е технология, създадена и използвана при употребата на активни субстанции, като витамини, минерали и рибено масло . Тя е резултат от съвместната работа с Норвежкия Университет за Наука и Технологии / NTNU/. Технологията е патентована като метод , който комбинира мастни киселини, вода и мастно разтворими витамини и минерали в специфична емулсия. Дъвчащите гел капсули на EasyFishoil, произведени чрез ConCordix технология са индивидуално опаковани в Alu-Alu блистери, които предпазват активните съставки от въздух, влага и светлина.

10. Какво представлява Alu-Alu блистерната технология и какви са нейните характеристики?

Важна характеристика на дъвчащата гел капсула на EasyFishoil , произведена чрез ConCordix технология е алуминиевия блистер, в който тя се съхранява. Хранителните добавки на EasyFishoil са индивидуално опаковани в херметически затворени Alu-Alu блистери, които са устойчиви на влага и светлина. Тази специална опаковка предпазва продукта от въздействието на външни фактори и запазва качествата му. По време на производствения процес , дъвчащите меки капсули на EasyFishoil се поставят директно в течна форма в гнездата на алуминиеви блистери, след което се запечатват с фолио. Когато дъвчащата капсула се отдели от опаковката, останалите капсули на блистера, остават непокътнати и не са изложени на разрущаващите ги външни фактори.

11. Колко време е срока на годност на хранителните добавки EasyFishoil , произведени чрез ConCordix технология?

Хранителните добавки EasyFishoil, произведени чрез ConCordix технология, могат да се съхраняват две години при температура под 25 °C.

12. Хранителните добавки EasyFishoil , произведени чрез ConCordix технология, съдържат ли захар?

Не, не съдържат. Хранителните добавки EasyFishoil, произведени чрез ConCordix технология, съдържат подсладители, с нисък гликемичен индекс, като ксилитол, сорбитол и сукралоза.

 

Ксилитол- Среща се в плодове и зеленчуци като къпини, банани,фъстъци, карфиол, сливи, зелена салата, ягоди, овесени ядки и гъби. Ксилитолът е естествен междинен продукт, при разграждането на глюкозата в човешкия метаболизъм. ¹ ²

Сорбитол- Среща се в плодове, като круши, праскови, кайсии, както и в сушените плодове, като фурми, сливи и стафиди. Сорбитолът се използва широко във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, както и при продуктите за устна хигиена.  ² ³ Максималната дневна доза на сорбитол, според FDA е 50 гр.,а количеството му в една дъвчаща мека капсула EasyFishoil е само 0,15 гр.

Сукралоза- Одобрен от FDA, сукралозата е подсладител с нулев гликемичен индекс и нулева калорична стойност. Според редица научни изследвания, сукралозата  не е токсична, нито е канцерогенна. Тя е подходяща за хора с диабет, т.к. не влияе върху метаболизма на въглехидратите .³

  1. Tatlandırıcılar ve Metabolizma Hastalıklarıyla İlişkisi, Kızılaslan N., Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(2): 191-198,2017
    Sugar alcohols – their role in the modern World of sweeteners – a review, Eur Food Res Technol 2015, 241:1-14
    3. Tatlandırıcılar, İşgören A., Sungur S., Lectio Scientific Journal of Health and Natural Sciences July 2019, Volume 3, Issue 1,19-32
13. Хранителните добавки EasyFishoil, произведени чрез ConCordix технология, съдържат ли консерванти?

Не. Едно от уникалните предимства на ConCordix технологията е, че консерванти не са необходими.

14. Хранителните добавки EasyFishoil, произведени чрез ConCordix технология, съдържат ли свинска мас и подобни добавки?

Не. Хранителните продукти EasyFishoil не съдържат свинска мас и добавки. Те са Halal сертифицирани.

15. Как да извадим меката дъвчаща гел капула EasyFishoil от блистера?

Можете да вземете меката дъвчаща гел капсула EasyFishoil от блистера, като нежно разкъсате фолиращото фолио с нокътя си и избутате гел капсулата с показалеца си.