В съвременния свят, където децата са постоянно изложени на различни патогени, поддържането на силна имунна система е от съществено значение. В тази връзка, бета глюканът се изявява  мощен съюзник в борбата срещу грипа и другите вирусни заболявания  при децата.   Добавянето на омега-3 мастни киселини може да подсили имунната защита и да подпомогне по-лекото преминаване през сезона на гриповете и настинките.

Бета глюканите са глюкополизахариди, които  се срещат в природата в някои видове гъби, мая, водорасли, овес и ечемик. Те са широко използвани поради своите имуномодулиращи и имуностимулиращи свойства, като помагат на имунната система да функционира по-ефективно.  1,3- Бета глюканите  повишават способността на макрофагите, неутрофилите и естествените клетки убийци да атакуват и унищожават широк спектър от патогенни микроорганизми като бактерии, вируси и гъбички.

Изследванията показват, че Бета глюканите могат да намалят честотата на грипни и респираторни заболявания при деца, както и да намалят тежестта на симптомите по време на протичащо заболяване. Това е особено важно през зимните месеци, когато грипните вируси са най-активни.

Други положителни ефекти на бета глюканите са намаляване на холестерола, подобраване на кръвно-захарния профил, имат пребиотичен ефект, ускоряват възтановяването на увредени тъкани и имат приложение в козметиката.

Освен бета глюканът, омега-3 мастните киселини са още един важен компонент за поддържането на здравето на децата. Омега-3 мастните киселини, които се намират в рибено масло имат противовъзпалителни и също имуномодулиращи свойства. Те са особено важни за развитието на мозъка и зрението при децата, но също така могат да подобрят имунната функция.

Комбинирането на бета глюкан с омега-3 мастни киселини може да предложи синергичен ефект в укрепването на имунната система при децата. Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за регулирането на имунния отговор, като по този начин намалят риска от прекомерни възпалителни реакции, които често се асоциират с респираторни заболявания като грип и коронавирус.

Здравословният начин на живот в комбинация  с бета глюкан и омега-3 киселини може да сведе риска от разболяване до минимум. Затова е важно да предадем този важен урок на нашите деца и да ги насочим към балансирано хранене, богато на плодове, зеленчуци, риба, ядки и здравословни мазнини, редовна физическа активност и достатъчно сън. Тези фактори са от решаващо значение за поддържането на силна имунна система и общото благосъстояние на децата.

Хигиенните навици също спадат към здравословния начин на живот. Поддържането на добра хигиена, чисти ръце, дезинфектанти, могат да повлияят на грипа. Затова е добре децата да имат навика да мият ръцете си често, знаем колко бактерии има навсякъде.

Последните препоръки за балансирано хранене, здравословен начин на хранене, физическа активност и хигиена при децата, са все зони, пряко касаещи родителите. Т.е. родителите са тези, които трябва да възпитат полезните навици у своето дете. Навиците знаем са трудни за създаване, трудни са и за изкореняване. Но с правилен подход и стимул, могат да се постигнат чудеса.

Бета глюканът, в комбинация с омега-3 мастни киселини и други витамини и минерали за деца, от които организма ни се нуждае представлява мощен инструмент в арсенала за поддържане на здравето на децата. Тази комбинация, заедно със здравословния начин на живот и добрите хигиенни навици, може значително да намали риска от грип и други респираторни заболявания, като по този начин помогне на децата да останат здрави и силни през цялата година. Не напразно напоследък все по-често се говори за подобряване начина на живот и при деца и възрастни, което е от изключително значение за цялостното здравословно състояние в по-напреднал етап от възрастта им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *