Boy with sign

Консумирането на храни богати на омега-3 мастни киселини може да има много ползи за здравето. Омега 3 мастните киселини са ненаситени мастни киселини, които се срещат в много видове храни, особено в рибата като сьомга, скумрия, сардина, тон и аншоа, както и растителни масла, като маслиновото, лененото и рапичното масло.

Ето някои от ползите от консумирането на омега 3 мастни киселини:

  1. Подобряват здравето на сърцето – Омега 3 мастните киселини помагат за намаляване на кръвното налягане, нивата на триглицеридите и риска от развиване на аритмии. Те могат да намалят и развитието на атеросклероза, което е причина за множество сърдечни заболявания.
  2. Подобряват настроението – Омега 3 мастните киселини могат да подобрят настроението, да намалят риска от депресия и да подобрят симптомите при хора с депресия и други психични заболявания.
  3. Подобряват здравето на мозъка – Омега 3 мастните киселини могат да подобрят когнитивните процеси в мозъка, като например паметта и концентрацията. Те могат да помогнат и за намаляване на риска от развитие на Алцхаймер, деменция и други заболявания на мозъка.
  4. Подобряват здравето на кожата – Омега 3 мастните киселини могат да подобрят здравето на кожата, като спомагат за подобряване на хидратацията и еластичността на кожата. Те могат да помогнат и за лечение на акне и други дерматологични проблеми.
  5. Подобряват здравето на костите – Омега 3 мастните киселини могат да подобрят здравето на костите, като спомагат за намаляване на загубата на костна маса и риска от развитие на остеопороза.
  6. Участват в развитието и нормалното функциониране на зрението. Омега-3 мастните киселини съставят част от структурата на ретината.

7.Намаляват на възпалените процес в организма и намаляват оксидативния стрес като по този начин подобряване на функцията на имунната система.

  1. Доказано е, че приема на Омега-3 мастните киселини по време на бременност и кърмене, намалява риска от преждевременно раждане и спомага за правилното развитие на плода и новороденото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *